Norsk Kjernekraft henter sørkoreansk ekspertise

Norsk Kjernekraft har gleden av å melde at selskapet onsdag 21. august 2024, signerte en samarbeidsavtale med sør-koreanske DL Energy og DL E&C. Signeringen fant sted i Seoul i Sør-Korea. Administrerende direktør i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer, signerte på vegne av selskapet.

DL Energy besøkte tidligere i vår Mongstad oljeraffineri i Austrheim og Alver kommune. Mongstad er Norges største utslippspunkt, og kjernekraft har potensiale til å bli en sentral bidragsyter når regionen skal nå sitt nullutslippsmål. 

Samarbeidsavtalen tar i første omgang utgangspunkt i å gjennomføre en mulighetsstudie for etablering av et kjernekraftverk ved Mongstad, sammen med den fremste ekspertise i verden innen dette feltet. Oppskriften er den samme som Norge brukte for å bygge opp sin, i dag, verdensledende oljeindustri. Ved å hente inn utenlandsk kompetanse kan prosessen akselereres. Samarbeidsavtalen åpner også opp for at DL-gruppen kan bidra med sin kunnskap og kompetanse også i andre norske kommuner.

Avtalen stiller seg i rekken av flere andre viktige fremskritt som Norsk Kjernekraft har gjort for å kunne bidra til naturvennlig klimaomstilling i Norge så raskt som mulig. 

DL Energy og DL E&C inngår i Sørkoreanske DL Group som har bygget en rekke kjernekraftverk med en årlig produksjon tilsvarende over halvparten av Norges totale kraftproduksjon. Sør-Korea har lang erfaring med effektiv bygging og drift av kjernekraftverk, og deres ekspertise blir nå brukt i Europa for oppføring av nye kjernekraftverk. 

Administrerende direktør i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer, uttaler: 

«Uten kjernekraft, klarer ikke Norge å overholde sine internasjonale forpliktelser til å redusere klimagassutslipp og samtidig verne vår fantastiske natur. Siden vi startet dette selskapet for et par år siden, har dette budskapet nådd frem til stadig flere, og en rekke distriktskommuner går nå i bresjen for å få utredet kjernekraft sammen med oss. 

Vi hører stadig argumentet om at Norge mangler kjernekraftkompetanse. Derfor er det svært gledelig at utenlandsk ekspertise er på hugget og vil hjelpe oss. Sørkoreanerne er verdensmestre i å bygge kjernekraftverk til avtalt tid og kostnad. Det viste de blant annet med byggingen av fire kraftverk i Barakah i Emiratene. På ti år etablerte de 40 TWh kraftproduksjon, tilsvarende 30% av det norske kraftforbruket. Det er utrolig bra at så seriøse aktører ser Norge som et attraktivt marked.» 

Et kjernekraftverk i Austrheim vil kunne stå klart rundt midten av 30-tallet, gitt politisk vilje. Kjernekraftverket vil levere ren strøm og varme og vil kunne bidra til å dekke de enorme kraftbehovene som er innmeldt i regionen, uten at dette går på bekostning av sårbar natur. Tilsvarende prosess som i Austrheim, vil vi kunne kopiere over til andre kommuner og regioner som også ønsker å både bevare natur, skape arbeidsplasser og kutte klimagassutslipp.

CEO i DL Energy, Hoonchul Ha, til venstre, CEO i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer, i midten og Executive Vice President i DL E&C, Jaeho Yoo, til høyre