EU GODKJENNER KONSORTIUM FOR ETABLERING AV SMR-TEKNOLOGI
EU-kommisjonen har godkjent GE Hitachi og polske OSGE sin søknad om å etablere en arbeidsgruppe for utvikling av BWRX-300-teknologi som en del av EUs SMR Alliance. Norsk Kjernekraft er en av aktørene i konsortiet. Med dette tar Norsk Kjernekraft avgjørende skritt i retning av å etablere kjernekraftverk i Norge gjennom aktivt samarbeid i EU SMR Alliance. Gjennom dette programmet, som ble startet tidligere i år, bidrar Norsk kjernekraft og EU til å utvikle fremtidsrettede løsninger for små, modulære reaktorer (SMR). Som del av EU SMR Alliance har Norsk Kjernekraft inngått et partnerskap med over 17 selskaper fra 10 EU-land, for å ferdigstille SMR-teknologien fra GE Hitachi innen tidlig 30-tall i Europa og legge til rette for introduksjon i Norge like etter.
Norsk Kjernekraft utforsker ulike reaktorteknologier som kan være godt egnet for norske forhold. Blant disse alternativene vurderes BWRX-300 fra GE Hitachi som en svært interessant kandidat på grunn av dens kompakte og velprøvde design og dens bruksområder for både elektrisitetsproduksjon og prosessvarme for industrielle applikasjoner. BWRX-300 er tiende generasjon av General Electric sin kokvannsreaktor. Teknologien er basert på velfungerende kjernekraftverk, men nå i en mindre forpakning som passer norske forhold.
«Dette er et spennende framskritt for både Norge og EU. EU satser knallhardt på å få på plass SMR-teknologi allerede dette tiåret. Gjennom dette partnerskapet vil Norsk Kjernekraft bidra til en akselerert implementering av kjernekraft i Europa, slik at vi kan bruke læringene fra disse prosjektene inn i prosjekter i Norge. Dette vil kutte kostnader og bidra til vårt mål om å sette de første SMR-ene i drift i Norge innen midten av 2030-tallet,» sier Jonny Hesthammer, administrerende direktør i Norsk Kjernekraft.
EU SMR Alliance har som mål å fremskynde utviklingen og implementeringen av SMR-teknologi i Europa, og Norsk Kjernekraft er stolt over å være en del av dette samarbeidet. Alliansen arbeider for å etablere standarder for lisensiering og et robust leverandørnettverk i EU, noe som vil styrke kjernekraftens rolle som en stabil og fornybar energikilde. Samarbeidet representerer et viktig steg for å sikre at Norge og Europa står godt rustet til å møte fremtidens energibehov.