Nytt selskap skal jobbe for kjernekraft i Dalane

Lund kommune, Dalane Energi og Norsk Kjernekraft går sammen om å utrede mulighetene for å etablere et småskala kjernekraftverk i Lund. Selskapet har fått navnet Dalane Kjernekraft ASAnlegget som vurderes skal baseres på såkalte SMR-reaktorer – små modulære reaktorer.

– Dette er en historisk milepæl for Lund kommune. Initiativet er drevet frem av innbyggere og politikere i vår kommune. Sammen med gode partnere gleder vi oss til å ta fatt på dette samarbeidet, sier Gro Helleland, ordfører i Lund kommune.

Opprettelsen av selskapet følger etter grundige forundersøkelser i Lund kommune. Analysene viser at området har flere egnede lokasjoner hvor et anlegg kan etableres på en skånsom måte. En etablering vil kunne gi betydelige positive ringvirkninger for lokalsamfunnet.

Det nye selskapet opprettes i partnerskap mellom Lund kommune, Dalane Energi og Norsk Kjernekraft. Selskapet skal operere etter samme modell som Halden Kjernekraft AS, der også Norsk Kjernekraft er partner, og der det planlegges oppført både kjernekraftverk og nasjonalt anlegg for kjernefysisk avfall.

– Dalane-regionen trenger mer ren energi for å lykkes med utvikling og omstilling. Et kjernekraftverk i Lund vil komme hele regionen til gode i form av attraktivitet og økt aktivitet både for næringsliv og lokalsamfunn, sier ordføreren og legger til:

– Hensynet til naturinngrep har vært avgjørende i vårt valg av energiløsning. Et kjernekraftverk kan produsere like mye energi som Norges største vindkraftanlegg på Fosen, men krever bare et areal tilsvarende en fotballstadion. Vi mener tiden er moden for en åpen og faktabasert utredning, der Lunds innbyggere skal involveres tett i prosessen.

Dalane Kjernekraft vil i første omgang fortsette sine undersøkelser og deretter velge lokasjon som skal konsekvensutredes. Hvis konsekvensutredningen gir positive resultater og viser at fordelene veier tyngre enn ulempene, vil neste steg være å utarbeide en konsesjonssøknad som kan gi grunnlag for en mulig byggestart.

Dalane Energi – en naturlig partner

Administrerende direktør i Dalane Energi, Idar Sønstabø, gleder seg over at det tradisjonsrike energikonsernet blir partner i samarbeidet.

– Vi var først ut med strøm til allmenn benyttelse i 1905 i Rogaland. Det samme gjelder hydrogen og fiber. Nå vil vi være først med kjernekraft. Med vår solide lokalkunnskap og lange erfaring innen fornybar energi, er vi en naturlig samarbeidspartner i prosjektet, sier Sønstabø.

– Det har skjedd en betydelig utvikling på kjernekraftfronten de siste årene, både med hensyn til sikkerhet og fotavtrykk. Det som kan være aktuelt for Lund kommune er små modulære reaktorer (SMR), som flere land nå implementerer, sier han.

Reiser til Canada for å høste kunnskap

Til våren skal en delegasjon fra selskapet reise til USA og Canada for å høste mer kunnskap.

– Vi reiser sammen med ambassadene for å få et dypere innblikk i fremdriften og de tekniske aspektene for de mest fremtredende SMR-prosjektene i verden. Vi vil lære mer om hvordan disse kan komplementere vår eksisterende kraftproduksjon, sier Sønstabø.

Rundt 2030 vil 13 ulike SMR-varianter være ferdigstilt i land som USA, Canada, Romania og Sverige etter dagens planer, og flere kan komme til. Av disse vil Dalane Kjernekraft velge ut den teknologien som passer best for kommunen og regionens planer for videre næringsutvikling.

– Lund kommune viser vei

– Lund kommune går foran som et godt eksempel på hvordan Norge kan innfri både klimamål og naturvern samtidig, sier administrerende direktør i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer.

– Hittil har vi vært i dialog med nærmere 90 norske kommuner, men Lund kommune er en av de som er raskest ute og stiller seg langt framme i køen for å bli vertskommune for en SMR. Globalt foregår det nå en kjernekraftrenessanse, og aldri før har interessen for dette vært større i Norge. Gjennom Dalane Kjernekraft kan Lund vise Norge hvordan kommuner kan styrkes gjennom reell bærekraft i praksis, uttaler Hesthammer.

Det er fremdeles mye arbeid som må gjøres og nasjonalpolitiske forhold som må avklares, men om prosjektet lykkes vil kraftverket kunne sysselsette flere hundre personer direkte og føre til indirekte virkninger med om lag tilsvarende antall tilflytninger. Dersom utredninger gir positivt utfall, kan en SMR etter planen stå klart i drift rundt midten av 2030-tallet.

Ytterligere informasjon om temaet kan finnes blant annet i Menon sin ringvirkningsanalyse for kjernekraft, mulighetsstudien «Fra ord til handling» og på Norsk Kjernekraft sinehjemmesider. Dalane Kjernekraft kommer til å invitere innbyggerne til dialog gjennom flerefolkemøter. Første møte holdes allerede tirsdag 4. mars.

Kontaktpersoner:

Gro Helleland, ordfører i Lund kommune

Mobil: 976 58 850

E-post: gro.helleland@lund.kommune.no

Idar Sønstabø, administrerende direktør i Dalane Energi

Mobil: idar.sonstabo@dalane-energi.no

E-post: 481 59 294

Jonny Hesthammer, administrerende direktør i Norsk Kjernekraft

Mobil: 992 05 989

E-post: jonny.hesthammer@norskkjernekraft.com


FAKTA

Dalane Kjernekraft

Stiftet: 2025

Eiere: Norsk Kjernekraft (40%), Dalane Energi (40%), Lund Kommune (20%)

Om Norsk Kjernekraft:

Norsk Kjernekraft ble etablert i 2022 av M Vest-gruppen. Etter nøye vurdering av tilgjengelige energikilder, ble selskapet etablert med målsetning å bygge og drifte små, modulære kjernekraftverk i Norge. En grunnfilosofi hos selskapet er at der det skal bygges kraftverk, skal lokalsamfunnet og lokale selskap være direkte involvert fra tidlig fase. Som med vannkraftverk, kan kjernekraft leve over flere generasjoner, og det er derfor viktig å sikre god lokal forankring fra start.

Om Dalane Energi:

Dalane Energi er et tradisjonsrikt energikonsern med hovedkontor i Egersund. Konsernet dekker hele verdikjeden for grønn energi – fra produksjon og distribusjon til salg – og spiller en nøkkelrolle i den grønne omstillingen i Dalane-regionen. Historien strekker seg tilbake til 1905, da den første vannkraften til allmenn bruk i Rogaland ble produsert i Øgreyfoss. I dag er Dalane Energi et moderne energiselskap som eies av kommunene Eigersund, Bjerkreim, Lund og Sokndal, noe som sikrer at all verdiskapning går tilbake til fellesskapet. Konsernet består av flere selskaper som jobber med energiproduksjon, strømnett, strømsalg, rådgivning, entreprenørvirksomhet og driftssystemer for kraft- og hydrogenanlegg.

Om Lund kommune

Lund kommune ligger i sør Rogaland, midtveis mellom Kristiansand og Stavanger, og har rundt 3 200 innbyggere fordelt på tettstedene Moi, Hovsherad og Heskestad/Ualand. Moi er kommunens administrasjonssenter og hjem til flere viktige bedrifter, blant annet hjørnesteinsbedriften NorDan, som produserer vinduer og dører, og AMS, en stor aktør innen industriell IT Lund Folkehøgskole bidrar med aktiviteter for både elever og lokalbefolkningen. I Hovsherad ligger en av landets få gjenlevende skofabrikker, Eik treskofabrikk. Næringslivet omfatter blant annet satellittkommunikasjon, landbruk ogvarehandel.